Näyttää siltä, että käytät Internet Explorer -selainta. Selain ei valitettavasti ole tuettu. Suosittelemme käyttämään modernia selainta kuten Chrome, Firefox, Safari tai Edge.

Reitit suoriksi yhteistuumin HSL Reittiopas Hackathonissa

Julkaistu aiheella Teknologia, Liiketoiminta

Kirjoittaja

Markku Rontu
Sustainability Engineer, Senior Software Architect

Markku Rontu on kädet savessa ongelmia ratkova digitaalinen moniosaaja, joka vie ratkaisusi ideasta tuotantoon. Vapaa-ajallaan hän tanssii salsaa tai heiluttaa pitkämiekkaa ratkoessaan maailmamme ongelmia kestävän digitaalisen tulevaisuuden puolesta.

Artikkeli

1. kesäkuuta 2016 · 2 min lukuaika

HSL:n suosittu Reittiopas-palvelu on uudistumassa. Uudistushankkeen lomassa HSL järjesti avoimen hackathonin, johon kutsuttiin kehittäjiä ja ideanikkareita mukaan miettimään, mihin kaikkeen avoimet rajapinnat taipuisivat.

”Olemme jo pitkään tehneet yhteistyötä kehittäjäyhteisön kanssa. Esimerkiksi Reittioppaan oivat mobiilisovellukset ovat kaikki yhteisön tekemiä, eivät HSL:n. Halusimme hackathonilla esitellä kehittäjille uusia rajapintoja ja antaa heidän luovuudelleen tilaa ideoida uutta jo tässä vaiheessa”, HSL:llä uudistusta vetävä Petro Tamminen kertoo.

Helsinki Think Companyn tiloissa Viikissä oli toukokuun viimeisenä viikonloppuna tupa täynnä. Yhteensä tuloksensa esitteli 11 ryhmää, ja kokonaisuudessaan osallistujia ja järjestäjiä oli noin 70 henkeä. Palkintosarjoja oli yhteensä neljä, joiden pääsarjat Winner of the HSL Hackathon ja Best Service Concept voitti STOP-2.0 toteutuksellaan TKT-akat. Gamification-sarjan voitti TramChallenge ja Out of the Box -sarjan Gaidi.

Nitor on mukana Liikenneviraston ja HSL:n yhteisessä Digitransit-projektissa, jossa tulevaisuuden Reittiopasta kehitetään. Nitorilta Markku Rontu ja Mika Majakorpi osallistuivat hackathoniin. Tunnelma viikonlopun mittaisessa tapahtumassa oli erinomainen ja tiimit keskittyivät todella intensiivisesti tekemiseen. Järjestelyt saivat kiitosta erityisesti juuri fiiliksestä, sponsoreista jotka järjestivät hyvää ruokaa ja ohjelmaa, sekä mahdollisuudesta tavata Reittioppaan kehittäjiä.

”Olen vaikuttunut siitä, kuinka moni tiimi jaksoi loppuun asti. Aihealue on selvästi inspiroiva ja mukana oli todella monipuolinen joukko osallistujia. Tällä kertaa keskityin käytännön järjestelyihin, mutta ehdinpä ohessa mentoroida tiimejä iBeacon ja OpenTripPlanner -käytöstä sekä tehdä React Native -mobiilikehitystä”, Reittiopas-tiimiin kuuluva Nitorin digitaalinen insinööri Markku Rontu sanoo.

Reittioppaan kehittäminen on liitoksissa myös isompaan joukkoliikenneuudistukseen. Vuoden 2017 vaihteessa muun muassa HSL:n ajoneuvojen sijaintitiedot saadaan reaaliaikaisesti käyttöön ja lippujärjestelmä uudistuu.

"Uusi Reittiopas toimii ennen kaikkea älypuhelimen ruudulla. Lisäksi jatkossa reittiä etsivä saa ehdotuksia, joissa liikennevälineiden saapumisajat on ilmoitettu reaaliaikaisen tiedon pohjalta, ja reittiehdotukseen voi sisältyä myös vaikkapa kaupunkipyörä”, Tamminen kertoo. Moni kilpailutöistä keskittyi myös reaaliaikadatan innovatiiviseen käyttöön.

Uutta Reittiopasta voi jo käyttää ja siitä löytyvät Reittioppaan ydintoiminnallisuudet sekä muun muassa ajantasaista dataa kaupunkipyöristä. Versio päivittyy parin viikon välein ketterän ohjelmistokehityksen periaatteiden mukaisesti. Paitsi että uutta Reittiopasta kehitetään ketterin menetelmin, kaikki lähdekoodi on open source -pohjaisesti julkista, sekä kaikki rajapinnat ovat avoimia open API ja data hengessä.

Kaikki kilpailuun osallistuneet työt löytyvät tapahtuman sivustolta. Lisää tietoa Digitransit-projektista projektin sivuilta.

Kirjoittaja

Markku Rontu
Sustainability Engineer, Senior Software Architect

Markku Rontu on kädet savessa ongelmia ratkova digitaalinen moniosaaja, joka vie ratkaisusi ideasta tuotantoon. Vapaa-ajallaan hän tanssii salsaa tai heiluttaa pitkämiekkaa ratkoessaan maailmamme ongelmia kestävän digitaalisen tulevaisuuden puolesta.